a mulcsozásról

2009.05.26. 20:30

ez a mulcsozás dolog szerintem kissé túl van misztifikálva, nagyrészt a bio-mániának, valamint az érthetetlen és megtévesztő marketingdumának köszönhetően. 

a célja a levágott fű felapritása apró darabokra, ami lehullva nem feltűnő. igy nem kell összegyűjteni, a mulcs elszáradva pedig a talajt táplálja. gyakorlatilag egy oldalkidobós traktor esetén hasonló történik, csak ott a a nagyobb zúzalék nem hullik a talajszintre, hanem fönt marad, pár nap alatt elszárad, legközelebbi vágás alkalmával pedig ezt ismét összeapritjuk és igy már a talajszinte jut. nyilván ha összegyűjtjük,az a legesztétikusabb. aztán jönnek még azok a problémák, hogy a sok mulcstól befullad a fű, és jöhet egy jó kis gyepszellőztető, ami újabb kiadás.

a mulcsozó adapter, nem ördöngősség, gyakorlatilag arról van szó hogy bezárjuk a késeket,nincs hova a füvet üriteni, igy tovább keringeti, a talaj és a ház között, a kés pedig fölapritja.

 

a házon van általában egy külön domboritás, a kés pedig lehet lépcsős, esetleg végig élezett,de láttam már egyszerű késel szerelt gépet is. szóval semmi ördöngősség.

azon a véleményen vagyok, hogy kertben ahol a fű is magas esztétikai értéket képvisel, fölváltva használom az oldalkidobós és gyűjtős gépeket, igy valamennyit visszajuttatok a talajra a levágott fűből,de nem folytom be. gyümölcsösben, hétvégi háznál pedig kizárólag oldalkisobós traktorral vágok, évek óta, és ezt tartom az ideális kompromisszumnak.

mivel mulcskozáskor a levágandó fűszálat nem háromba,hanem mondjuk hatba vágjuk föl, igy ez a többletmunka, az oldaltkidobóshoz képest üzemanyagban,időben megjelenhet.

 

Szerző: kAndrás

Szólj hozzá!

Címkék: mulcs

A bejegyzés trackback címe:

https://funyirotraktor.blog.hu/api/trackback/id/tr611145532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása